Zsűritagok

A 2023-as UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat zsűrizésére mind korosztályban, mind szakmai tudásban, mind nemekben változatos csapatot kértünk fel.

  • Koós Pál, MOME egyetemi tanár, általános rektorhelyettes
  • Bényei Judit, MOME egyetemi docens, a Design- és vizuálisművészet-tanár képzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője
  • Fenyvesi Kristóf, Jyväskyläi Egyetem Finn Oktatáskutató Intézetének kutatója
  • Gátos Luca, Ugrás a jövőbe! alumna, 2021 I. helyezett (ELEM)
  • Mónus Noémi, építőművész, illusztrátor
2023.06.26. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Ugrás a jövőbe! FINÁLÉ, zsűri
Fotó: Lakos Máté

Alábbiakban részletesebben is bemutatjuk a zsűritagokat:

 

A zsűri elnöke idén második alkalommal Koós Pál, általános rektorhelyettes, egyetemi tanár, Formatervezés BA szakfelelős. 

Koós Pál tavaly ekképp értékelte a versenyt: “A pályázat eredménye messze felülmúlta az előzetes várakozásainkat. Példaértékű, inspiráló közös munkáról és gondolkodásról tettek tanúbizonyságot a csapatok és a mentorok: lehet számítani a fiatalokra a jövő tervezésében!” 

Az Ugrás a jövőbe! pályázat zsűritagjai között, ahogy eddig is, idén is találkozhattok, Bényei Judittal, a MOME design és vizuális művészet tanár MA képzés szakvezetőjével. 

Bényei Judit nem kifejezetten versenyként tekint az Ugrás a jövőbe pályázatra. 

Ahogy mondja: “inkább egy remek alkalomnak tartom, hogy az alkotó problémamegoldás iránt érdeklődő fiatalok érdekes kihívásokkal találkozhassanak és megmozgassák a képzeletüket mindenki számára fontos témák kapcsán, ami a jövőt élhetőbbé teheti.” 

Visszatérő zsűritagunk számára az előre meghatározott értékelési szempontrendszer mellett “mindig fontos, hogy a jelentkezők közösségek számára releváns problémákról gondolkodjanak és sokak szempontjait tudják figyelembe venni a megoldások keresésénél, mégis eltökélten ragaszkodjanak a vízióikhoz.” 

Idén is, ahogy eddig is, nagyon drukkol a fiataloknak, hogy “legyen erejük változtatni és meggyőzni minket arról, hogy velük tartsunk. Bízom benne, hogy ez a pályázat elindít ilyen gondolkodásokat.” 

A 2023-as Ugrás a jövőbe! zsűri tagjai között köszönthetjük továbbá Dr. Fenyvesi Kristófot is, a Jyväskyläi Egyetem Finn Oktatáskutató Intézetének kutatóját. 

Szakterületei közé tartozik a tudományközi tanulás (STEM & STEAM), a matematika és a művészet kapcsolata, valamint a témában nemrég kurzust is tartott a MOME-n. 

Kristóf továbbá az ÉlményMűhely alapítója, valamint aktív szervezője és résztvevője nemzetközi tudományos eseményeknek, oktatási programoknak, kiállításoknak, STEAM workshopoknak és fesztiváloknak világszerte. 

Arra kérdésünkre, hogy mi motiválja Dr. Fenyvesi Kristófot az Ugrás a jövőbe! zsűritagjaként, azt mondta: “Elsősorban az motivál, hogy az kreatív projektekkel megismerkedve szeretnék kilépni a komfortzónámból, szeretném, hogy váratlan élmények érjenek, kizökkentsenek, elbizonytalanítsanak a rutinjaimban és új, friss ötletekkel találkozzak.” 

A pályázatra idén különös tekintettel várjuk a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő munkákat. “A fenntarthatóság érdekében sok olyan társadalmi és személyes változtatásra is szükség van, amit jelen pillanatban még lehetetlennek tarthatunk. Izgalmas lenne olyan munkákat látni, amik számolnak a lehetetlennel, és lehetővé teszik számunkra a valódi változtatást.” 

Az idei zsűri legfiatalabb tagja Gátos Luca 2021-ben első helyezetet ért el csapatával az Ugrás a jövőbe! pályázaton. Testvérével, Gátos Marcell együtt, az ELEM csapat tagjaként az iskolai étkezést újragondoló Hakuna Matata termékcsaládot fejlesztették ki. Luca jelenleg a Budapesti Eötvös József Gimnázium végzős hallgatója. 

Luca elmondása szerint: “nagy megtiszteltetés, hogy zsűri lehetek az idei pályázaton, hiszen két évvel ezelőtt még versenyzőként vettem részt a testvéremmel, Marcival, és végül elnyertük az első díjat. Meghatározó élmény volt számomra, hogy valódi szakemberek segítségével dolgozhattuk ki az ötletünket. 2021-ben egy startup design táborban is első helyezést értünk el egy applikáció tervvel. Mindez megerősített a továbbtanulással kapcsolatos terveimben, tervezőgrafikusnak készülök.” 

Luca zsűritagként az értékelési szemontokról az alábbiak szerint nyilatkozott: “Zsűriként fontosnak tartom a pályamunkákban a széles látókörűséget és a komfortzóna feszegetésére való hajlamot.” 

Luca progresszív gondolkodásával, precizitásával és fiatalos lendületével színesíti a 2023-as zsűri csapatot. 

Az elem csapat II. fordulós prezentációját megnézhetitek a youtubeon: https://youtu.be/S6qZS89oMaw 

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén Mónus Noémi építőművész, illusztrátor is elfogadta felkérésünket. Mimi többek között 2011-ben Junior Prima díjat nyert el Magyar Építészet és Építőművészet kategóriában. Ma sokaknak ismerős lehet akár a Papetri Paperworks nevű márkája kapcsán is. 

Mimi arra a kérdésre, hogy mire fog kifejezetten hangsúlyosan figyelni a pályamunkák értékelése során az előzetesen meghatározott értékelési szempontrendszer mellett így válaszolt: “Biztos, hogy lesznek racionális és irracionális elképzelések. Mind a kettő nagyon izgalmasan hangzik. Ami nekem egyénileg fontos szokott lenni, az a szociális érzékenység, a technika önmagában nem mindig izgalmas, a technika integrálhatósága társadalmi folyamatokba annál inkább.” 

Mónus Noémi korábban az Építészeti Intézet tanáraként többek között vizuális kommunikációval is foglalkozott, így a fiatalok útjának egyengetése, a tanítás egyáltalán nem áll távol tőle. “Nagyon tetszik a gondolat, hogy a most fiatal generáció tagjait minél fiatalabb korban gondolkodásra késztetjük, hiszen ők lesznek az igazi elszenvedői például a klímaváltozásnak. Azt is gondolom, hogy most a fenntarthatóság eszméje válságban van, és nagyon kiváncsi vagyok, hogy friss elmével miféle jövőkép az, ami a jövő generációinak elképzelhető. 

Annak kapcsán, hogy számára mit jelent a fenntartható jövő, többek között az alábbiakat válaszolta: “Én a fenntartható jövőt elsősorban a fogyasztás drasztikus csökkenésében látom, a globális gyártási és értékesítési láncok átalakulásában, a lokális értékek felértékelődésében és abban, hogy az ún. ‘fenntarthatóság’ ne egy trendi úri muri legyen, hanem egy széles tömegeknek elérhető hétköznapi dolog.” 

Ha te is szeretnél igazán tuti munkát bemutatni az idei zsűrinek, nézd meg az Így ugorjatok menüből elérhető pályázást segítő dokumentumokat. 

Tuti Tippek